1.5 Uvítací ceremoniál a příjezd spolubydlícího (pondělí 17. února 2020)

Přichází den, na který všichni studenti Erasmu čekají. Sházíme se v budově rektorátu, kde nás čeká uvítání na univerzitě Politehnica a obdržení organizačních instrukcí. V rozlehlé přednáškové místnosti se schází přibližně 200 zahraničních studentů. Na první pohled vidím ty typické národy, které sem přijely uskutečnit půlroční očistu alkoholem. Vidím zde mnoho Italů a Turků, slyším mnoho Francouzů. Snažím se nesmát při vyslovení arabského jména Salám a hodit tento nelichotivý český humor za hlavu společně se všemi předsudky vůči cizím zemím. Po příjemném uvítacím ceremoniálu se pouštím do řešení administrativních záležitostí.


Budova rektorátu v noci

Tento den má na kolej dorazit můj spolubydlící, kterým jsem byl pasován na nejlepšího kamaráda ještě před prvním setkáním. Domluvili jsme se předem přes Facebook a setrvali v kontaktu přes WhatsApp. Navíc máme něco společného – jak já, tak on jsme jediní velvyslanci z našich zemí, zároveň jsme pravděpodobně jediní zástupci klanu Slovanů. Filip pochází z Černé Hory a jede si na Politehnicu pouze napsat svou diplomovou práci.

Filip přijíždí v podvečer na kolej, kde mu pomáhám vytáhnout zavazadla do pátého patra. Společně s buddym, kterého má náš pokoj společného, porušujeme základní pravidlo koleje a dáváme si na přivítání plechovku Plzně. Celkem si rozumíme, Filip má navíc dnes narozeniny, takže vyrážíme do města na uvítací párty. Zde nás čeká naprosto typická erasmácká akce, kde vládne chaos, fronta na bar, všude moc lidí, pokřikování po sobě na ulici a nekonečné seznamování s cizími lidmi. Alespoň jsem si také prožil, jaké je to být součástí této vřavy, kterou jinak jako přihlížející osoba nesnáším. Zpět na kolej se vracíme neoficiální taxislužbou. Na první pokus se zde sejdou dvě stejná vozidla, kdy první z nich nabírá špatné cestující. Po několika minutách zmatků se však vše vyřeší, my se dostáváme zpět na kolej a jdeme rovnou spát.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

2.7 Road trip do Banátu (19. října - 23. října 2020)

1.4 Toulky po bleším trhu a chvilka ekologie (neděle 16. února 2020)

2.9 Výlet Temešvár-Oradea-Kluž (19. listopadu – 24. listopadu 2020)