2.8 Po stopách Borata a Ceaușesca (úterý 10. listopadu 2020)

Dozvěděli jsme se, že filmový hrdina sarkastické mládeže Borat natáčel část filmu v Rumunsku. Konkrétně tu pasáž, kde představuje svůj rodný Kazachstán. Kazachstánský režim by tehdy v roce 2006, kdy film vznikal, pravděpodobně neumožnil natočit takovou zesměšňující komedii, proto se scénky z chudé kazašské vesnice natáčely v rumunské romské dědině Glod. A my, správní fanoušci, chceme filmem proslavenou obec dohledat a podívat se, co z „filmových kulis“ zbylo.

Glod je vzdálen dvě hodiny autem od Bukurešti. Nachází se v podhůří Karpat. Do Boratovy vesničky jedeme naší dodávkou ve stejném složení, jako při nedávném Road tripu do Banátu. Od rána je zataženo a mrholí, a tak se hodí stavit se cestou na depresivnějších místech. Kromě Tour de Borat je náš výlet i Tour de Ceaușescu, jelikož naše trasa zčásti následuje poslední kroky rumunského vůdce před smrtí. Diktátor Ceaușescu už všem lezl na konci roku 1989 krkem tak moc, že se protestujícímu lidu podařilo jeho nadvládu podlomit. Prosincová revoluce vyústila ve stíhání manželského páru, Nicolae a Elena Ceaușescovi se museli dát na útěk. Z Bukurešti odlétli na svou venkovskou rezidenci Snagov helikoptérou, odtud si dvojice poručila prchat vrtulníkem na západ země. A protože po nich bylo vyhlášeno pátrání, pilot helikoptéry se obával sestřelení ve vzduchu, proto se snesl na silnici pod sebou a nechal je vystoupit. My po té samé silnici jedeme a míříme do Târgoviște, města, kde krutovládce se svou ženou spočinuli.

Místnost ve škole v Târgoviști, kde věznění strávili poslední dny života

Ceaușescovi se po dosednutí helikoptéry na silnici snažili zmizet. Zastavili si auto, jehož řidič je kus popovezl. Poté přesedli na jiný vůz, mezitím dal první řidič echo, kde se hledaní vyskytují. Druhý vůz je převezl k Târgoviști, kde se je podařilo zajmout. Stalo se tak pár dní před Vánoci, tři dni byli Ceaușescovi vězněni v budově školy a 25. prosince 1989 odsouzeni k trestu smrti. Po vyslechnutí verdiktu byli přivedeni na dvorek ke stěně a následně byli zastřeleni. Nám se podařilo tuto osudovou budovu školy v Târgoviști najít a všechny místnosti spojené s procesem odsouzení navštívit. Viděli jsme jejich vazební ložnici, improvizovanou soudní síň se školními lavicemi i venkovní dvůr. Ve zdi jsou dodnes prohlubně od kulek samopalů. Je to emocionálně silné místo, zde dohnala karma komunistu, který stál za zabitím tisíců Rumunů.

Pozdě ale přece - komunistický diktátor Ceaușescu byl zastřelen o vánočních svátcích za genocidu u této zdi

Po návštěvě dobového muzea a místa popravy Ceaușesca pokračujeme dál. Chvíli se zastavujeme u zavřeného muzea leteckých modelů a přijíždíme k fiktivní kazachstánské osadě. V Glodu máme vytipováno pár míst, na kterých Borat přímo na kameru představoval vísku. Glod je tranzitní obec, domy jsou zde situovány kolem hlavní silnice. Víme, že místní obyvatelstvo bylo natáčením pobouřeno a jakékoliv spojování s filmem odmítají. Je to zejména tím, že jim anglický herec Sacha Baron Cohen, jež hrál hlavní postavu v Boratovi i Diktátorovi, nakecal, že o nich natáčí dokumentární film. Místo toho je zesměšnil před celým světem. Před pár dny vyšel Borat 2 a pro natáčení si tak hlavní aktér musel najít jinou rumunskou vesnici. Sacha Baron Cohen dnes čelí řadě obvinění za urážení a zesměšňování lidí a národů. Na jeho obranu – on sám je židovského původu, tudíž si dokázal dělat srandu po celou komedii sám ze sebe.

Pohled na vesnici z hlavní silnice

Glod je poměrně velká vesnice a je skutečně plná cikánů. Hlavní silnici mají již asfaltovou, ale duch cizí kultury je zde vidět na první pohled. Zastavujeme na mostu přes řeku. V té řece hlavní postava využila své jedinečné plavky – boratky. Špatně tu na nás koukají, někteří místňáci si nás začínají prohlížet zblízka, a tak radši popojíždíme dál. Poznáváme dům Borata i jeho nerudného souseda. Obyvatele Glodu nechceme provokovat, tudíž koukáme jen z okna auta a opakujeme si průjezd vesnicí. Boratův rodný dům prošel rekonstrukcí, vzhled místa se po čtrnácti letech změnil, ale hlavní spoty natáčení dle půdorysů budov poznáváme. Trochu se tu bojíme o život a nechceme jim moc zasahovat do soukromí, proto z romské dědiny včas odjíždíme. Jsme nadšeni a za doprovodu soundtracku z filmu se nám ztrácí Glod za zády. Vesnice, v níž se Borat loučil se svou rodinou, než odjel poznávat americkou kulturu do USA.

Porovnání filmové scény s dnešním vzhledem Boratova domu - přibylo mu nové patro

Zpět se vracíme jinou cestou. Zastavujeme u bývalého vězení fungujícího v minulém století. Jedním z posledních vězňů zde byl Ceaușescu v 60. letech. Posléze bylo ve vězení zřízeno muzeum, ale ani to nepřežilo a dnes je objekt veřejnosti nepřístupný. Jedná se o pěknou kamennou pevnost a moji kamarádi si ji přáli navštívit. Kluci šli prozkoumávat věznici zevnitř, já s Polkou Ašou střežíme příjezdovou cestu před policejní hlídkou. Vlez do areálu je pod tučnou pokutou. Naštěstí jsme nijak nevzbudili pozornost.

Kamenná brána zavřeného vězení Doftana

Pomalu se začíná stmívat, naše auto má opět drobné problémy s dobíjecím systémem, a tak spěcháme do Bukurešti jen s obrysovými světly. Proháníme se po silnici první třídy kolem Snagova (venkovské sídlo Ceaușesca, odkud prchal helikoptérou) a v Bukurešti projíždíme čtvrtí, v které měl Ceaușescu dům. Dokonale jsme tak vytrasovaly diktátorovy stopy po Rumunsku. Stopy, kterými poskvrnil svobodu rumunského lidu v moderních dějinách.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

2.7 Road trip do Banátu (19. října - 23. října 2020)

1.4 Toulky po bleším trhu a chvilka ekologie (neděle 16. února 2020)

2.9 Výlet Temešvár-Oradea-Kluž (19. listopadu – 24. listopadu 2020)